0 800 305 009

укр

eng
Головна Всі блоги Як правильно обрати мотор-редуктор? | Розділ 2: Вибір оптимального типу
Oleksandr Nechyporenko

Як правильно обрати мотор-редуктор? | Розділ 2: Вибір оптимального типу

  Ми визначились з крутним моментом редуктора, швидкістю обертання вихідного валу та необхідним сервіс-фактором. Але який тип редуктора найкраще впорається з нашими задачами та буде економічно виправданим?

2. Вибір типу редуктора

Наступні типи редукторів найбільш поширені в промисловості та вирішують абсолютну більшість задач: черв’ячний, циліндричний, циліндро-конічний, планетарний.

  Розглянемо кожен із них.

  • Черв’ячні редуктори

  Черв’ячним редукторам надають перевагу в першу чергу через нижчу ціну в порівнянні з іншими типами редукторів. Але перевага в ціні нівелюється вже при номінальному крутному моменті від 1 000 Нм, а недоліки черв’ячного редуктора залишаються. Основний з них – невисокий ККД, особливо на великих передавальних відношеннях. Тому черв’ячний редуктор можна роздивлятись для механізмів з невисоким крутним моментом, невеликим передавальним та при необхідності зменшити витрати на привід тут і зараз (але в перспективі це не буде економією, а навпаки).

  Найбільш типові застосування: приводи шиберів та інших механізмів періодичної дії, прості змішувачі, легкі конвеєри та інші.

Черв’ячний редуктор Bonfiglioli VF – привід легкого конвеєра

Черв’ячний редуктор Bonfiglioli W – привід роторного (шлюзового) живильника

  Черв’ячні редуктори не рекомендуємо ставити в механізми з важкими ударними навантаженнями та з високою частотою пусків та зупинок.

  Ще одне вдале застосування черв’ячного редуктора – коли необхідна дуже низька швидкість та невисокий момент. В такому випадку застосовуються здвоєні черв’ячні редуктори з передавальним відношенням до 10 000.

  Белтімпорт пропонує черв’ячні редуктори серії Bonfiglioli VF та Bonfiglioli W зі складу в Києві.

  • Циліндричні та циліндро-конічні редуктори

  Розглянемо ці дві групи редукторів разом, адже циліндро-конічний редуктор відрізняється від циліндричного лише наявністю конічної ступені, що дозволяє повернути вісь обертання на 90°. З цього випливає його головна перевага – більша компактність приводу відносно механізму. Але за рахунок конічної ступені такі редуктори дещо дорожче циліндричних. В іншому ці типи редукторів мають схожу концепцію, характеристики, властивості, матеріали та комплектуючі для виготовлення. Ці типи редукторів мають широкі можливості для застосування та не мають явних протипоказань.

  Найбільш типові застосування: привід конвеєра, привід норії (ковшового елеватора), привід швидкохідних змішувачів, привід шнека та інші.

Циліндро-конічний редуктор Bonfiglioli A – привід ковшового елеватора (норії)

Циліндричний редуктор з паралельними валами Bonfiglioli HDP – привід механізму підйому.

  Циліндричні та циліндроконічні редуктори Bonfiglioli C, Bonfiglioli F, Bonfiglioli A з крутним моментом до 14 000 Нм доступні зі складу в Києві. Циліндричні та циліндроконічні редуктори heavy duty для важких умов експлуатації Bonfiglioli HDP та Bonfiglioli HDO можуть бути замовлені від завода-виробника.

  Циліндричні та циліндроконічні редуктори – універсальне рішення, але в деяких випадках універсальне – не значить найкраще. Із збільшенням передавального числа значно зростають габарити, а отже і ціна даних редукторів.

  • Планетарні редуктори

  І в сегменті «високий крутний момент  та мала швидкість» оптимальним буде вибір планетарного редуктора. Планетарні редуктори дуже компактні, добре витримають перенавантаження, мають великий термін служби та високу ремонтопригодність, і недарма все більше західних та українських виробників комплектують своє обладнання планетарними редукторами. Починаючи з крутного моменту 5 000 Нм та при невисоких обертах механізму вони мають набагато нижчу ціну в порівнянні з іншими типами редукторів.

  До Вашої уваги порівняння цін якісного європейського циліндричного та планетарного редуктора (прийнята швидкість обертання 10 об/хв). Як бачимо, із збільшенням крутного моменту різниця в ціні суттєво зростає.

Порівняння цін циліндричного та планетарного редуктора

  Єдина умова, за якою планетарний редуктор потребує додаткової перевірки – високі оберти вихідного валу (більше 30…50 об/хв). При високій швидкості обертання вихідного валу та великій поданій потужності, можливий надлишковий нагрів редуктора через його невеликі габарити та металоємність редуктора. Але схильність до нагрівання можна перевірити ще на етапі підбору за каталогом і уникнути навіть її теоретичної ймовірності. Принаймні ми в компанії Белтімпорт за роки постачання планетарних редукторів Бонфігльолі про таку ймовірність лише чули, але ніколи не зустрічали на практиці, так як перевірка редуктора за критерієм термічної потужності є обов’язковою в процесі нашого підбору. 

  Планетарні редуктори – чудове рішення для механізмів з високим крутним моментом та низькою частотою обертання: живильники, тихохідні конвеєри, змішувачі, згущувачі, переміщення, підйом, дифузія і т.д.

Деякі застосування планетарних редукторів.

  Загалом, всю наведену інформацію щодо типів редукторів та їх оптимального використання можна звести в дану інфографіку – це і буде вашим гідом по оптимальному підбору типу редуктора.

  Але найскладніше у виборі редуктора чекає нас у наступному розділі "Вибір мотор-редуктора серед різних виробників".


Коментарі

video
play
close