0 800 305 009

укр

eng
Головна Всі блоги Як правильно обрати мотор-редуктор? | Розділ 1: Підбір за силовими характеристиками
Oleksandr Nechyporenko

Як правильно обрати мотор-редуктор? | Розділ 1: Підбір за силовими характеристиками

  Ми не перші, хто публікує матеріал на тему «як правильно обрати мотор-редуктор». Але ми дивимося глибше і намагаємося робити для своїх партнерів більше, і ця публікація не стане виключенням. Адже правильній підбір мотор-редуктора – це не сухі теоретичні розрахунки значень необхідної швидкості та крутного моменту. Правильний підбір мотор-редуктора – це коли Ви після закінчення очікуваного терміну експлуатації мотор-редуктора скажете, що свого часу зробили правильний вибір. І ми спробуємо Вам в цьому допомогти.

Розділимо публікацію та безпосередньо підбір мотор-редуктора для Вашого обладнання на три розділи:

  1. Підбір мотор-редуктора за силовими характеристиками

  2. Вибір оптимального типу редуктора

  3. Вибір мотор-редуктора серед різних виробників

1. Підбір мотор-редуктора за силовими характеристиками

  Підбір будь-якого мотор-редуктора починається з даних по необхідному крутному моменту (М2) та швидкості обертання (n2), необхідних для приведення механізму. Деякі постачальники, щойно отримавши ці дані та здійснивши миттєвий підбір за каталогом, одразу запропонують вам купити мотор-редуктор. Але це все одно, що підбирати автомобіль за критеріями середньої швидкості пересування та середньої завантаженості. Хто з читачів зробив би так?

  Тому фаховий продавець, який дійсно хоче зробити Вам оптимальну пропозицію під Ваші потреби, обов’язково запитає Вас:

  • З яким механізмом працює редуктор?
  • Наскільки часті пуски та зупинки?
  • Скільки годин на добу та діб на рік працює редуктор?

  Ця інформація потрібна для визначення необхідного сервіс-фактору. Сервіс-фактор – це коефіцієнт запасу редуктора, необхідний для його використання в конкретних умовах експлуатації.

  Наприклад, нам потрібно підібрати циліндро-конічний мотор-редуктор, який би забезпечував крутний момент 4 000 Нм та швидкість обертання 30 (±2) об/хв.

  Подивившись в каталог циліндро-конічних мотор-редукторів Бонфігліолі, ми побачимо два можливі типорозміри, які задовольняють нашим умовам, але мають різний сервіс фактор (1,9 та 1,2) - Bonfiglioli A 803 та Bonfiglioli A 703.

  Різниця в ціні цих редукторів може досягати 50%. То який редуктор обрати?

  Знаючи відповіді на озвучені вище питання, ми можемо зробити оптимальний та свідомий вибір. Для цього нам потрібно скористатися діаграмою вибору сервіс-фактору відповідно до умов експлуатації.

Діаграма для визначення сервіс-фактору для редукторів Бонфігльолі

  Наприклад, в першому варіанті редуктор служить приводом конвеєра готової продукції (тобто має рівномірне навантаження), працює 16 годин на добу та не має частих пусків та зупинок.

  Оптимальним буде вибір редуктора Bonfiglioli A 70 3 з сервіс-фактором 1,2. Редуктор буде відповідати умовам експлуатації, а ви не переплатите зайві кошти.

  В другому варіанті редуктор буде приводом живильника в гірничодобувній промисловості (важкі ударні навантаження), працює 24/7 та має певну частоту запусків на годину (або схожих за характером навантажень).

  Очевидно, що ми маємо вибрати редуктор Bonfiglioli A 80 3 з сервіс-фактором 1,9.

Циліндро-конічний мотор-редуктор Bonfiglioli A

  Cервіс-фактор – не стандартизована величина і кожен виробник має свої рекомендації щодо його необхідної величини. І інколи це стає ґрунтом для маленьких маркетингових хитрощів, які можуть викликати великі експлуатаційні проблеми. Ми розкриємо цю тему у третій частині публікації.

  Але справжній профі задасть Вам ще декілька питань.

  • Які проблеми були з минулим приводом? – для аналізу та усунення можливих причин
  • Чи є прив’язка до посадкових та габаритних розмірів? – важливий критерій як при замінах інших редукторів, так і при проектуванні нового обладнання
  • Які умови навколишнього середовища? – для вибору оптимального типу сальників, мастила, захисного покриття редуктора
  • Яка кінематична схема монтажу приводу з механізмом? – для розрахунку можливих радіальних, осьових та інших навантажень
  • Чи застосовується частотний перетворювач? – для примусового охолодження мотору
  • Яке монтажне положення редуктора? – для правильної заправки мастилом

  Після відповідей на ці питання вже можна підібрати мотор-редуктор, який буде відповідати як Вашим очікуванням, так і умовам його роботи.

  А якщо Вам потрібно розрахувати необхідні параметри приводу для Вашого механізму – рекомендуємо вам скористуватися конфігуратором мотор-редукторів Mosaico від Bonfiglioli.

  Тут Ви зможете розрахувати необхідний крутний момент та швидкість для конвеєра, підйомного механізму, механізму переміщення, обертального столу та одразу підібрати мотор-редуктор.

  Після введення вихідних даних та розрахунку сервіс Mosaico запропонує Вам перелік підходящих приводів і зазначить відносну вартість та терміни виробництва.

  Як Ви можете бачити, на вибір пропонується різні типи редукторів – циліндричний та циліндро-конічний. Який доречніше обрати? Про це у наступній публікації «Вибір оптимального типу редуктора».


Коментарі

video
play
close