0 800 305 009

укр

eng
Головна Всі блоги Чи є альтернатива спеціальним харчовим мастилам для ланцюгів?
Kostyantyn Moroz

Чи є альтернатива спеціальним харчовим мастилам для ланцюгів?

  Використання спеціальних мастильних матеріалів для обладнання харчової промисловості має життєво важливе значення у дотриманні вимог до виготовлення продуктів, які вживаються в їжу людиною.

  Законодавство, що стосується виробництва або переробки харчових продуктів, зазвичай, суворе. Одним з основних принципів безпечності продуктів при їх виробництві є використання нешкідливих інгредієнтів. Крім того, будь-який інший матеріал, який може випадково потрапити до готового продукту, не повинен бути небезпечним для здоров'я людини. Тому, у виробників мають бути налаштовані процеси, які запобігають потраплянню видимих ​​сторонніх тіл та мікрокомпонентів до продукту. Одним із компонентів, які важно виявити та усунути є масло та мастила для виробничого обладнання. Іноді просто неминуче потрапляння певної кількості мастила в готові харчові продукти. Тому, дуже важливо щоб в обладнанні для обробки харчових продуктів використовувалися безпечні для людини мастильні матеріали.

  Виробники випускають мастила з харчовим допуском, а також існують закони та галузеві стандарти, які регулюють їх використання. Правила відрізняються в кожній країні, але існують три основні категорії мастильних матеріалів, що використовуються в харчовій промисловості:

  • H1 – мастильні матеріали, які можуть випадково контактувати з виробленою їжею, тому не повинні бути шкідливими.
  • H2 – мастильні матеріали, які не повинні контактувати з харчовими продуктами, тому можуть використовуватися тільки в закритих системах.
  • H3 – мастильні матеріали, які можна використовувати для очищення або захисту обладнання, що контактує з харчовими продуктами, але які необхідно змити перед використанням обладнання.

  Закупівля та контроль використання мастил із харчовим допуском – це витрати, які вимагають відповідального ставлення. Тому виробники харчової промисловості можуть отримати конкурентну перевагу, підвищивши важливість цих завдань, одночасно підтримуючи відповідні високі стандарти. Один із перевірених способів досягнення результату є застосування приводного або конвеєрного ланцюга, що має функцію «автозмазування» та допущений до застосування в харчовому виробництві. Такий ланцюг розрахований на довгодіюче мастило, тому його не потрібно повторно змащувати протягом всього терміну експлуатації.

  Спочатку це може здатися незначною перевагою, але розрахувавши час та робочу силу, необхідну для проведення такого повторного змащування за регулярним графіком, та додавши вартість спеціального мастила, економія стає більш помітною. Особливо це відчувається коли підрахувати вартість витраченого виробничого часу та потенційний термін служби ланцюга при застосуванні безперервного змащування зсередини. Однак, ця цифра може стати нікчемною, якщо врахувати вартість продукту та втрату репутації, які можуть бути викликані відкликанням виробленого харчового продукту.

  Tsubaki вперше представила «навічно змащений» ланцюг (часто званий "ланцюг без мастила") тридцять років тому. Він швидко завоював популярність і фактично став промисловим стандартом для багатьох додатків. Компанія Tsubaki постійно проводить політику вдосконалення всіх своїх продуктів, включаючи Lambda – лінійку ланцюгів без змащення.

  Основна концепція дизайну Lambda – це використання просоченої маслом безшовної втулки. Такий спосіб забезпечує мастилом ланцюг на весь термін експлуатації та, що важливо, утримує всередині ланцюга переважну більшість мастильного матеріалу, який не випливає і потенційно не забруднює продукти, пакування та інші предмети.

  Тепер, у шостому поколінні конструкції, весь ланцюг Lambda змащується харчовим мастилом NSF-H1, у тому числі й втулки стандартної комплектації, а просочення маслом H3 проводиться за запитом. Це робить серію Tsubaki Lambda Chain ідеальною для застосування в харчовій промисловості. Важливо відзначити, що система Lambda розроблена таким чином, щоб витримувати помірні процедури мийки, які використовуються в харчовій промисловості. Ланцюги можуть відмінно працювати при температурах до 150°C у стандартній комплектації і також доступні версії з вищими температурами, якщо вони потрібні для екстремальних умов.

  До інших переваг Lambda можна віднести: запатентований процес виробництва кільцевої проточки на бічних пластинах, який значно збільшує міцність ланцюга, знижує ймовірність ламання і, як наслідок, втрати ресурсів виробництва; просту збірку і швидке встановлення; тривалий термін експлуатації, що призводить до зниження вартості заміни з плином часу; немає вимог до технічного обслуговування та забезпечує чисту роботу, знижуючи ризик продукту або забруднення навколишнього середовища.

  Lambda повністю взаємозамінна зі стандартними роликовими ланцюгами стандарту BS, тому може бути адаптована до наявного обладнання без будь-якого перероблення. Аналогічним чином, ланцюги Lambda можна використовувати зі стандартними зірочками роликових ланцюгів BS, хоча у зв'язку зі збільшеним терміном служби ланцюгів BS Lambda, Tsubaki рекомендує встановлювати зірочки з термічно обробленими зубцями, які будуть відповідати довговічності ланцюга.

  Ланцюги Lambda, просочені харчовим мастильним матеріалом, використовуються в багатьох установках з виробництва харчових продуктів та дають переваги в плані скорочення технічного обслуговування, захисту від забруднення продукту і значної економії витрат. Як і в попередніх версіях Lambda, Tsubaki очікує, що цей високопродуктивний ланцюг, безпечний для продуктів харчування, стане єдиним рішенням, якому віддадуть перевагу виробники харчової промисловості.


Коментарі

video
play
close