0 800 305 009

укр

eng
Головна Всі блоги Модульні стрічки. Акцент на гігієнічність!
Yulia Taranenko

Модульні стрічки. Акцент на гігієнічність!

Постійно зростаючі вимоги до безпечності харчової продукції та термінів її зберігання спонукають виробників харчового устаткування до безперервного пошуку нових технічних рішень. Сучасне обладнання має не тільки бездоганно забезпечувати вироблення продукції, а й відповідати гігієнічним стандартам підприємств.

В Європі існує кілька організацій, які випускають рекомендації щодо дизайну харчового обладнання з урахуванням вимог HAACP, FDA та інших регулюючих актів. В Україні ці рекомендації необов'язкові, тому кожен виробник вирішує сам, наскільки гігієнічність обладнання є пріоритетною для нього.

Конвеєри широко застосовуються в кожному харчовому виробництві. Вибір елемента, що транспортує продукт, істотно впливає як на саму конструкцію конвеєра та його вартість, так і вибір способу його обслуговування, методів проведення санітарно-гігієнічного очищення, часу простоїв для цього та витрат трудових годин персоналу з обслуговування. Тому при пошуку та розгляді технічних рішень варто приділити увагу деталям і вибрати найбільш оптимальний варіант для кожного конкретного випадку з урахуванням плюсів і мінусів.

Модульні стрічки складаються з пластикових модулів, що з'єднані між собою пластиковими або сталевими штифтами. У рух стрічка приводиться за допомогою зірочок. Складальна конструкція дозволяє виготовити стрічки необхідної ширини та довжини. Різний дизайн модулів і різноманітність матеріалів дозволяє підібрати модульну стрічку в залежності від продукту, що транспортується, кислотності середовища, температури, вимог до хімічної стійкості тощо. Деякі виробники в матеріал стрічок додають антимікробні добавки, але не всі з них дозволені до використання в харчовій промисловості.

Модульні стрічки є хорошим конструктивним рішенням як для прямих, так і поворотних конвеєрних секцій, а також для спіральних конвеєрів. Можливість за допомогою однієї стрічки об'єднати прямі, похилі та поворотні ділянки дозволяє скоротити кількість приводів, що впливає на економічність і гігієнічність обладнання. Для спіральних конвеєрів модульна стрічка є оптимальним рішення поряд зі сталевими сітками.

Проведення санітарно-гігієнічної обробки модульних стрічок є непростим завданням, як при проведенні її вручну, так і за допомогою CIP-мийки. Очищення стрічки повинно бути проведено ретельно, зверху та знизу, щоб залишки продукту, що транспортується, були повністю видалені між ланками, із зірочок і напрямних профілів. Якщо стрічка має закриту непроникну поверхню, то потрібно встановити підіймач на конвеєрі для проведення миття.

Для ефективної CIP-мийки балка з форсунками повинна бути встановлена таким чином, щоб потоки води були спрямовані на зворотний ролик, де відбувається розкриття ланок для повного видалення забруднення між ланками.

Якщо для чищення використовуються щітки, то колір щетини повинен контрастувати з кольором стрічки та кольором продукту. Після очищення щітки повинні бути продезінфіковані розчином або піддатися термообробці.

Про інші типи конвеєрних елементів і доцільність їх застосування у  транспортуванні харчових продуктів читайте в наступних блогах. Свої запитання залишайте у коментарях.


Коментарі

video
play
close